Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Меню

Що робити при затопленні квартири

Що робити при затопленні квартири

Одна з найпоширеніших неприємностей мешканців багатоквартирних будинків це затоплення квартири з їхньої вини або з вини сусідів. Будь-яка неприємність у власній квартирі, особливо якщо це потоп, є стресовою ситуацією. Не кожен здатний спокійно зорієнтуватися у складній ситуації та швидко вжити правильних дій. Тому вам краще підготуватися та продумати план дій, щоб мінімізувати збитки.

Якщо ви заливаєте когось або хтось заливає вас, то перше, що необхідно зробити – це відключити всі електроприлади (або весь щиток) та зупинити процес затоплення, перекривши вхідні запірні вентилі. Ніхто не застрахований від випадку, коли ви можете стати винуватцем затоплення. Визначте причину потопу та ліквідуйте її. Якщо вас заливають сусіди зверху, підніміться до них і переконайтеся, що причину затоплення усунуто.

Переконайтеся що витік води усунуто

Бувають ситуації, коли визначити причину затоплення та знайти місце протікання води непросто. Це або прихований витік води, або протікання по водопровідному стояку на поверхах вище вашої квартири. Якщо ви самостійно не можете знайти і ліквідувати причину потопу, сусіди не відчиняють двері або потоп відбулася не з вини сусідів (труби стояка між стінами), то телефонуйте в аварійно-диспетчерську службу свого району (міста), водопостачальну організацію або керуючу компанію (обслуговуючу організацію), щоб вони якнайшвидше перекрили воду.

Якщо потоп стався не з вашої вини, викликайте працівників експлуатаційної організації (ЖЕК або керуючу компанію), щоб зафіксувати пошкодження від затоплення. Для цього на ім'я начальника організації пишеться заява із зазначенням дати та місця події. Простежте, щоб вона була зафіксована у журналі вхідних документів. До вас прийде бригада з 2-5 чоловік, допоможіть їм нічого не пропустити при складанні акта про залиття, звертайте увагу на зіпсовані предмети інтер'єру, меблі, побутову техніку тощо. Коли акт буде готовий, не забудьте залишити собі один екземпляр.

Обов'язково докладно зафіксуйте на фото або відео місце аварії та загальний стан після потопу. Якщо у випадку, коли затопили ви, сусід вимагатиме завищену суму відшкодування, то фото (відео) з пошкодженнями та загальним станом квартири можуть бути доказом того, що насправді наявні пошкодження не такі серйозні як величина розміру відшкодування, яку вимагає позивач. У випадку, коли вас затопили, фото послужать підтвердженням для відшкодування вашої шкоди і ви також зможете докласти їх до акту про залиття.

Зробіть фото та відео витоку води у квартирі

Тривалий час після затоплення в квартирі зберігатиметься запах вогкості, видалити який неможливо, поки не просохнуть меблі, стіни, стеля, підлогове покриття. Для видалення вогкості, в якості першої міри, використовуйте провітрювання приміщень. Чим швидше почнете процес просушування, тим менше негативних наслідків. Побутовій техніці та розеткам дайте висохнути природним шляхом. Намоклі меблі та килими краще винести з приміщення. Гіпсокартонні елементи потрібно демонтувати та замінити.

Сліди затоплення зазвичай починають виявлятися за кілька днів. Після того, як вас затопили сусіди, дочекайтеся, коли все просохне. Запросіть сусідів, покажіть їм акт про затоплення і попросіть компенсацію. Врахуйте той факт, що шпалери вам доведеться все одно переклеювати. Щоб висушити стіни з поклеєними на них шпалерами знадобиться кілька місяців, а з осушувачами повітря та тепловентиляторами – кілька тижнів. І немає гарантії, що під ними не з'явиться цвіль чи грибок. На погано просушених стінах (під шпалерами та за ящиками) поява цвілі чи грибка неминуча.

За законом винуватець, який завдав шкоди, повинен повністю відшкодувати його. Якщо сусіди не йдуть вам на зустріч і не визнають своєї провини, доведеться звертатися до суду. У цьому випадку всі судові витрати компенсує винуватець залиття. Використовуйте цей аргумент для мирного врегулювання ситуації. Якщо не допомагає, робіть незалежну експертизу затоплення з оцінкою вартості компенсації. Після того, як у вас на руках буде акт із оцінкою, отриманий від незалежного експерта, спробуйте ще раз домовитись мирним шляхом.

Домовтесь із сусідами про компенсацію затоплення

Якщо розмови не допомогли, пишіть заяву до суду або скористайтесь послугами професійних юристів. При виборі другого варіанту це допоможе вам заощадити свій час і сили, а витрати за рішенням суду понесе винна сторона. У майбутньому подумайте про страхування житла від затоплення. Від потопу страховка не врятує, але компенсувати фінансові витрати допоможе.

Якщо ж затопили ви, спробуйте домовитися з сусідом шляхом переговорів, не доводячи справу до суду. Якщо вам вдалося домовитись із сусідом без сторонньої участі, зафіксувати усну домовленість щодо розміру відшкодування можна у вигляді розписки, з обов'язковою вказівкою суми відшкодування, а також того, що ваш сусід не має до вас жодних претензій.

Переконайтеся що сусіди не мають претензій щодо витоку води

У випадку, якщо з якоїсь причини ви не змогли домовитися із затопленим вами сусідом і він подав на вас до суду, потрібно ретельно підготуватися перед судовим засіданням, щоб захистити свої права та не допустити зловживання правами сусідом. У цьому випадку не зайвим буде скористатися послугами професійних юристів, тому що не виключено, що так само вчинить і ваш сусід.

Щоб уникнути подібних ситуацій із залиттям власної квартири в майбутньому, необхідно подумати про страхування житла від затоплення, встановлення домашньої сигналізації з датчиками витоку води, встановлення системи захисту від протікання води із запірним механізмом, проведення періодичної діагностики труб на предмет прихованих витоків води фахівцями-професіоналами.

Діагностика труб на предмет прихованого витоку води

Замовити пошук прихованих протікань води та діагностику трубопроводів ви можете на нашому сайті, попередньо обравши необхідного вам спеціаліста виходячи з його місця розташування (території, що обслуговується), досвіду (стажу роботи), методів (обладнання), додаткових послуг (необхідності сантехніка), рейтингу (оцінки), відгуків та ціни.

Коментарі
Рекомендуємо
Юрій Руденко
5
Місто: Кривий Ріг
Ціна від
2 500 грн
Юрій Поляруш
7
Місто: Вінниця
Ціна від
3 000 грн
Сергій Сиволоб
1
Місто: Дніпро
Ціна від
2 000 грн
Сергій Зайченко
2
Місто: Одеса
Ціна від
3 000 грн
Роман Нечипоренко
2
Місто: Чернівці
Ціна від
2 000 грн