Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Меню

Як захистити своє житло від затоплення

Як захистити своє житло від затоплення

Причини потопу, затоплення вашої квартири або будинку можуть бути різні: забудькуватість, протікання кранів, пошкодження трубопроводів або шлангів, гідроудар, закупорка каналізації, помилки монтажу та інше. Але якими б не були причини затоплення існує кілька основних способів запобігти або хоча б мінімізувати наслідки потопу та протікання води у власному житлі.

Якісна сантехнічна система

Якісна сантехнічна система

Однією з найчастіших причин затоплення квартир і будинків стає стара сантехнічна система у вигляді труб, що прогнили, зношених вентилів, змішувачів, рушникосушителів, батарей, змивних бачків, ущільнювальні прокладки і матеріали. Здійснюючи ремонт або заміну старої водопровідної системи, використовуйте тільки якісні та оригінальні матеріали, з'єднувальні деталі світових виробників.

Важливим фактором для мінімізації ризиків затоплення власного житла та заподіяння шкоди сусідам є залучення до робіт з монтажу водопровідних систем сертифікованих фахівців, бажано у присутності представників організації, яка обслуговує ваш будинок. Не довіряйте монтаж самоучкам і шабашникам, тому що велика ймовірність помилок у проектуванні та монтажі системи або її окремих елементів.

Гідроізоляція підлоги та стелі

Гідроізоляція підлоги та стелі

Зупинити потік води у власній квартирі та уникнути затоплення сусідів знизу зможе надійна гідроізоляція підлоги та стелі. Реалізувати її краще там, де багато труб (мокрі зони), тобто на кухні, у ванній та у санвузлах. Однак варто врахувати, що при сильному потопі вода може проникнути у внутрішні порожнини плит перекриттів, а за ними і до інших приміщень. Тому правильніше робити гідроізоляцію стель у всіх кімнатах.

Якісна гідроізоляція здатна захистити ваше житло від потопу та протікання води, заощадити гроші за можливої шкоди майна, продовжити термін служби оздоблювальних матеріалів, зберегти естетичний вигляд житла у разі затоплення. Сучасні матеріали, що використовуються для гідроізоляції, відрізняються як за складом, так і методом нанесення на поверхню. Але головна їхня перевага – водовідштовхувальні якості.

Натяжна безшовна стеля

Натяжна безшовна стеля

В якості гідроізоляції стелі від протікання води зверху можуть служити також натяжні стельові конструкції з полівінілхлоридних полотен. Цей спосіб дозволяє заощадити кошти на гідроізоляцію стелі за допомогою водовідштовхувальних матеріалів, тому що їх використання для обробки швів, тріщин та інших нерівностей потребує значної суми грошей. До того ж, натяжні стелі є чудовим елементом інтер'єру, надають житлу стильного вигляду та естетичного дизайну.

Натяжна стеля є гарним рішенням і в тих випадках, коли гідроізоляцію стелі водовідштовхуючими матеріалами не можна зробити через прокладання електричних дротів по стелі. Якісно встановлена безшовна натяжна стеля здатна витримувати до 100 літрів води на один квадратний метр плівки і послужити гарантією від затоплення з верхніх поверхів. Таку кількість води натяжна стеля може тримати тривалий час – кілька днів.

При затопленні вся вода накопичується на стелі, не завдаючи шкоди матеріалу плівки, ні розташованим під нею предметам меблів. Після відкачування води і повного просушування натяжна стеля набуває первинного вигляду і на ній не залишається розводів або плям, навіть якщо вода була іржавою або брудною. Однак ПВХ плівка не захистить від потопу, якщо вода була гарячою, стався прокол покриття або води вилилося більше, ніж витримає стеля. У такому випадку стеля деформується та підлягає заміні.

Керамічна плитка у мокрих зонах

Керамічна плитка у мокрих зонах

Класичною гідроізоляцією мокрих зон для захисту від протікання води та затоплення є укладання кахельної плитки на підлозі та стінах у ванній кімнаті, туалеті та кухні. При цьому підлога з керамічної плитки бажано зробити з нахилом від дверей або з високим порогом, щоб у разі потопу вода не потрапила до інших приміщень житла. Легше переступати поріг, ніж у разі потопу, купувати новий паркет або думати, як просушити килими.

Аварійний зливний отвір у підлозі

Аварійний зливний отвір у підлозі

Ще один спосіб захисту від затоплення власної квартири або будинку, особливо при високих ризиках протікання води та потопу, створення підлогового зливу у приміщеннях з мокрими зонами. Такі аварійні зливні отвори у підлозі виводяться в каналізаційну трубу. Однак для цього необхідно передбачити ухил підлоги у бік зливного отвору. І в цьому способі є труднощі: не завжди можна встановити зливну трубу у стяжку підлоги.

Редуктори тиску води

Редуктори тиску води

Редуктор тиску води – це пристрій, призначений для стабілізації та зниження рівня тиску рідини у водопровідних та опалювальних системах. Встановлення редуктора тиску в систему водопостачання дозволить усунути перепади тиску при подачі води, які при різкому коливанні здатні розривати труби, шланги і крани. Вони захищають від гідроударів не лише самі труби, а й всю підключену до них техніку.

Система захисту від протікання води

Система захисту від протікання води

Гарним захистом свого житла від можливих протікань (витоків) води та потопу (заливу, затоплення) є автоматичні системи оповіщення та відключення води. Система захисту від протікання води та потопу, як правило, складається з трьох основних елементів: блок управління та сповіщення; датчики протікання води (провідні та бездротові); запірні механізми перекриття подачі води (кульові крани з електроприводом).

Датчики протікання води встановлюються в місцях можливого витоку води (в туалеті, ванній, кухні): під умивальником, мийкою, ванною, гідромасажним боксом, унітазом, пральною та посудомийною машиною, приладами водяного опалення. При отриманні сигналу про протікання по дроту або радіоканалу від датчиків блок керування подає команду на електропривід про аварійне перекриття води і одночасно повідомляє господарів про затоплення.

Страхування майна від затоплення

Страхування майна від затоплення

Мінімізувати наслідки можливих затоплень у власному житлі також допоможе страхування своєї квартири, майна у ній та цивільної відповідальності перед сусідами. У разі страхування своєї квартири та майна (свіжий ремонт, меблі, техніка тощо) страхова компанія відшкодує збитки саме вам. У разі страхування вашої цивільної відповідальності, страхова компанія відшкодує збитки вашим сусідам знизу, яких ви затопили з тієї чи іншої причини.

До мінусів страхування квартири та цивільної відповідальності належить те, що воно не захистить вас від протікання води у квартирі та не вбереже від можливого потопу у майбутньому. А лише покриє витрати на відновлення ваших меблів та техніки, на проведення нового необхідного ремонту, компенсує пошкодження сусідського майна замість вас. До того ж вартість страхування залежить від багатьох факторів, розраховується індивідуально і його потрібно продовжувати щороку.

Періодична діагностика водопровідної системи на предмет прихованого витоку води

Періодична діагностика водопровідної системи на предмет прихованого витоку води

Важливим способом для запобігання можливим витокам води та затопленням у майбутньому може бути періодична діагностика всієї водопровідної системи у квартирі або будинку. Тому візьміть за правило періодично викликати професійного сантехніка або фахівця з пошуку прихованих витоків води для проведення діагностики трубопроводів та опалювальної системи.

До того ж, якщо ви наважитеся страхувати своє майно від затоплення, то однією з умов отримання компенсації є документи, що підтверджують регулярне сервісне обслуговування комунікацій, тобто проведення періодичної профілактики водопровідної системи щодо протікання води. В крайньому випадку ви самі можете проводити огляд водопроводів на предмет протікання води.

Заключення

Як захистити своє житло від затоплення

Представлені вище способи, методи та засоби захисту від затоплення не гарантують 100%-й захист від потопу вашого майна. Для когось вони можуть навіть здатися складними, дорогими та надмірними. Але, як показує практика, саме комплексний підхід з використанням усіх вище запропонованих методів здатний максимально захистити від затоплення та запобігти псуванню вашого та сусідського майна.

Ідучи або їдучи надовго з будинку, обов'язково закривайте крани та перекривайте вхідні водопровідні вентилі. Якщо ж ви забули це зробити, але у вас встановлена система захисту від протікання води, ви можете перекрити вхідні вентилі віддалено з мобільного телефону. Також краще вимкнути (знеструмити) всю побутову техніку, що використовує воду: пральну та посудомийну машину, накопичувальний обігрівач (бойлер).

Коментарі
Рекомендуємо
Юрій Руденко
5
Місто: Кривий Ріг
Ціна від
2 500 грн
Юрій Поляруш
7
Місто: Вінниця
Ціна від
3 000 грн
Сергій Сиволоб
1
Місто: Дніпро
Ціна від
2 000 грн
Сергій Зайченко
2
Місто: Одеса
Ціна від
3 000 грн
Роман Нечипоренко
2
Місто: Чернівці
Ціна від
2 000 грн