Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Меню

Причини виникнення витоків води у квартирах та будинках

Причини виникнення витоків води у квартирах та будинках

Для пошуку прихованих витоків води та їх усунення необхідно розуміти основні причини виникнення будь-яких протікань води у трубопроводах та системах опалення. Причин, через які виникають витоки води в квартирах і будинках безліч, але їх можна об'єднати в найпоширеніші групи.

Старі трубопроводи

Старі трубопроводи

Старі труби – поширена причина витоків води у більшості старих багатоповерхових та приватних будинках із металевими трубопроводами. Сталеві труби схильні до появи корозії, що призводить до витончення їх стінок, і утворення дірок, з яких починається невелике протікання. Але з часом у такому місці стінка трубопроводу не витримує тиску води. Згодом це призводить до розриву труби та серйозного потопу.

Також на внутрішніх стінках металевих водопровідних труб, що прослужили більше відведеного ним терміну без належного догляду, накопичується іржа, бруд та інші відкладення. Це призводить до зменшення прохідності води та, як наслідок, падіння напору. У випадку невеликого протікання води подібні відкладення можуть забивати місця течі і тим самим приводити до плутанини у пошуку прихованих витоків води («плаваючий витік»).

Пошкодження трубопроводу

Пошкодження трубопроводу

Серед причин витоків води часто зустрічаються механічні пошкодження прихованих трубопроводів через ігнорування схем розташування раніше прокладених комунікацій та прокладання інших інженерних мереж (електричних кабелів), недотримання безпечних відстаней та кріплення елементів декору (плінтусів).

Також часті і температурні пошкодження трубопроводів, які можуть призвести до серйозних протікань води. Труби можуть луснути через замерзання води в системах водопостачання та опалення. В цьому випадку крига виникає на стінках труби, потім замерзає сама вода і утворюється крижана пробка. Утворення такої пробки призводить до швидкого збільшення тиску в трубопроводі, через що вона і рветься.

Ще однією причиною температурних ушкоджень є гранично висока температура. Найчастіше до цього схильні металопластикові труби. Тріщини та розриви в таких трубопроводах припадають на ділянки, де відбувається швидкий перепад температури: від холодної до дуже гарячої та навпаки. В основному це шлях проходження води від накопичувального водонагрівача. Це ще одна причина слідувати рекомендаціям виробників бойлерів і не виставляти температуру більше 60 градусів.

Порушення герметичності з'єднань

Порушення герметичності з'єднань

Витоки води між трубами можуть виникати внаслідок природних причин зносу та корозії з'єднувальних частин трубопроводу: запірних вентилів; різьбових фітингів; з'єднувальних муфт; герметизуючих прокладок; міжсекційних з'єднань радіаторів. У процесі старіння з'єднань відбувається термічне звуження та розширення фітингів, деформування та висихання прокладок, спонтанне відгвинчування різьбових з'єднань.

Поломка сантехнічного обладнання та побутової техніки

Поломка сантехнічного обладнання та побутової техніки

Сюди можна віднести всі протікання води, які можуть виникнути безпосередньо в сантехобладнанні: унітазі, біде, ванні, гідробоксі, змішувачі, умивальнику, мийці, водяному проточному фільтрі, вимірювальних приладах (манометрі, лічильниках). У побутовій техніці, що використовується для сантехнічних потреб (пральній машині, посудомийній машині, накопичувальному водонагрівачі, насосному обладнанні), також можуть виникнути несправності, що призводять до витоку води.

Ці несправності можуть спровокувати старіння елементів обладнання, наявність неякісних деталей та матеріалів (браку), неправильний монтаж пристрою, порушення правил експлуатації техніки, ігнорування періодичної діагностики приладів. Тому не намагайтеся економити на обладнанні, техніці та майстрах. Адже ви купуєте надійность, комфорт та красу не на рік чи два.

Неякісні матеріали труб та з'єднань

Неякісні матеріали труб та з'єднань

Причиною виникнення витоків води також можуть бути неякісний матеріал трубопроводу та/або з'єднувальні деталі (фітинги). В даному випадку це зумовлено браком продукції (неякісним виготовленням), підробкою іменитих фірм чи економією (вибором невідомої марки чи взагалі без маркування). При цьому хочеться зауважити, що підробок відомих марок на будівельних ринках стає дедалі більше. Тому надійніше купувати трубопровідні матеріали та деталі у спеціалізованих магазинах та будівельних гіпермаркетах.

Помилки проектування та монтажу водопроводів

Помилки проектування та монтажу водопроводів

Нерідко причиною протікання води є неякісний монтаж трубопровідної системи та помилки при її проектуванні. Протікання може з'явитися в місцях поганого зварювання в сталевих трубах, у місцях неправильного запресування фітингів у металопластикових трубах, у місцях непрофесійного зварювання пластикових труб, у місцях з'єднання труб різних виробників та різних типів.

Ще однією поширеною помилкою при монтажі трубопроводів, особливо пластикових є ігнорування термічного розширення труб. Це переважно стосується водяних теплих підлог, тому що саме при їх монтажі пластикові труби примітивно заливають у бетон без компенсування розширення при нагріванні. Надалі така помилка призводить до тріщин у трубі та прихованих витоків води.

У металевих трубопроводах також мають місце витоки води (протікання) через термічне розширення, але вони виявляються зазвичай тільки в місцях з'єднань (фітинги) під час експлуатації системи опалення. Це відбувається тому, що у високотемпературному робочому режимі вода не підтікає, а після остигання теплоносія метал фітингів на стиках звужується і може з'явитися протікання води.

Особливу увагу хотілося б приділити опресовуванню труб підвищеним тиском, що межує з допустимим. Коли монтується система водопостачання або опалення, то перед прихованням трубопроводів та введенням в експлуатацію всієї системи обов'язково необхідно робити опресовування стисненим повітрям або холодною водою. Так перевіряється цілісність труб та якість монтажу з'єднань (фітингів). На жаль, деякі сантехніки цей важливий етап ігнорують, що призводить до витоків води та подальших проблем.

Порушення правил експлуатації опалювальних систем

Порушення правил експлуатації опалювальних систем

Причиною витоків води в системах опалення приватних будинків через порушення правил експлуатації може бути: істотне перевищення тиску в системі, сильне підвищення температури (перегрів теплоносія), заміна теплоносія (води на антифриз). Тому трубопровід опалення, прокладки і з'єднувачі піддаються розширенню, швидкому зносу та руйнуванню.

Заключення

Помилки в монтажі та проектуванні трубопровідних систем

Знання основних причин та місць виникнення протікання води допомагає нам швидше знайти протікання, оперативно усунути порив та уникнути їх повторення у майбутньому. Намагайтеся не допускати помилок у монтажі та проектуванні трубопровідних систем, не економити на матеріалах труб та з'єднань, стежити за роботою сантехнічного обладнання та побутової техніки, проводити періодичну діагностику опалювальної системи та обладнання, самостійно перевіряти місця можливих витоків води.

Описані вище причини виникнення протікання води лише узагальнено показують їхнє походження. Кожну з цих груп можна розширити більш детальними факторами та передумовами протікання води. Якщо якісь із вищезгаданих причин (помилок, порушень, передумов) мають місце і у вашій квартирі або будинку, то радимо вам провести діагностику труб на предмет прихованого витоку води за допомогою наших фахівців.

Коментарі
Рекомендуємо
Юрій Руденко
5
Місто: Кривий Ріг
Ціна від
2 500 грн
Юрій Поляруш
7
Місто: Вінниця
Ціна від
3 000 грн
Сергій Сиволоб
1
Місто: Дніпро
Ціна від
2 000 грн
Сергій Зайченко
2
Місто: Одеса
Ціна від
3 000 грн
Роман Нечипоренко
2
Місто: Чернівці
Ціна від
2 000 грн