Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Меню

Ознаки прихованих витоків води у квартирах та будинках

Ознаки прихованих витоків води у квартирах та будинках

Обираючи спосіб прокладання водопровідних труб, ми найчастіше керуємося естетичним видом ванни, туалету, кухні. Тому саме прихований монтаж водопроводу найчастіше переважає у квартирах та будинках. А це означає, що при виникненні витоку води виявити його точне місце без фахівця та професійного обладнання практично неможливо.

Але є ряд непрямих ознак, за якими можна запідозрити приховані протікання води у вашій квартирі чи будинку. Поділимо їх умовно на чутні, нюхові, видимі та вимірювані.

Ознаки витоків води, що чутно

Ознаки витоків води, що чутно

Ви чуєте шум поточної води, свист або звук крапель, що падають, але всі крани або запірна арматура перекриті. При цьому звук долинає за стіною, під підлогою чи стелею, а джерело шуму (звуку) знайти не вдається. Щоб переконатися у прихованому витоку води, переконайтеся, що звук (шум) чутний постійно при закритих вентилях.

Нюхові ознаки витоків води

Нюхові ознаки витоків води

Ви відчуваєте неприємний запах у місцях проходження водопровідних чи каналізаційних труб. Це може бути, як запах цвілі і грибка, що вже виникли через тривалу надмірну вологість, так і затхлий запах вогкості, що виник через вологу, що вже увібралася в будівельні матеріали (гіпсокартон, дерево, штукатурку, шпалери).

Видимі ознаки витоків води

Видимі ознаки витоків води

Ви помітили вологі (мокрі) плями на стелі, стінах або підлозі. Уважніше поставтеся до перевірки «мокрих» зон у квартирі або будинку (кухня, санвузли, тепла водяна підлога).

Ви також можете виявити жовті (іржаві) плями, що вказує на витік, що раніше стався, але з якоїсь причини зупинився. А плями це сліди його висихання.

Ви побачили, що фарба (штукатурка) на стінах або стелі почала тріскатися та відшаровуватись, а шпалери відклеюватись і підніматися. Це ознака надмірної вологи за стіною чи стелею.

Ви виявили плісняву або грибок на стелі, стінах або на підлозі. Це також наслідок зайвої вологості, джерело якої з'явилося вже давно і має постійний характер.

Ви звернули увагу на набряклу підлогу, опуклість стяжки, деформацію стін, пошкодження фундаменту (з'явилися тріщини). Також може спостерігатися і просідання грунту.

Ви побачили сусідів знизу через протікання води на їхній стелі, а у вас все сухо. Оскільки ваша підлога (сусідська стеля) є вашою зоною відповідальності, то вам і вирішувати цю проблему.

Ознаки витоків води, що вимірються

Ознаки витоків води, що вимірються

Ви спостерігаєте зниження тиску води, коли повністю відкриваєте кран. Переконайтеся, що немає проблем на магістральному трубопроводі (водоканал, теплоенерго) та в опалювальній системі. Швидше за все є протікання води у вашому трубопроводі і вода виходить десь в іншому місці. Через низький напір у трубі, вода у ванну теж набиратиметься довше звичайного.

Ви відслідковуєте роботу своїх водомірів (лічильників води), показання яких суттєво збільшилося порівняно з попередніми періодами. Ви спостерігаєте витрати води навіть у тому випадку, коли вода не витрачається. Переконайтеся, що лічильник справний. При використанні насоса у власній свердловині, прислухайтеся, чи він працює при перекритих кранах.

Ви помічаєте зниження тиску в системі опалення на манометрі. Їм оснащується будь-яка опалювальна система приватного будинку. Його показання відповідають тиску в трубопроводі і мають бути стабільними. Переконайтеся, що опалювальний котел справний. Перевірте видимі ділянки трубопроводу та радіаторів на відсутність мокрих плям під ними.

Ви отримуєте рахунки за воду з цифрами, що значно перевищують суми за минулі періоди, у разі коли зняття показань лічильників виконує стороння організація (офісний центр). Переконайтеся, що стороння компанія вас не дурить. Якщо суми у підозрілій квитанції правдиві, необхідно зайнятися пошуком прихованого витоку води.

Заключення

Самостійно знайти прихований витік води

При виявленні цих основних ознак протікання води ви можете самостійно спробувати знайти витік. Можливо, він не прихований і вам пощастить знайти його самому. Уважно перевірте всі приміщення, особливо, в яких знаходяться «мокрі» зони, за вказаними вище ознаками. Таку інспекцію бажано проводити регулярно.

Але, якщо самотужки вирішити проблему не вдається, негайно звертайтеся до наших фахівців з пошуку прихованих витоків води. Пам'ятайте, що протікання води, які не будуть усунуті вчасно, можуть привезти не тільки до псування вашого майна та зайвих витрат, але й до проблем зі здоров'ям.

Коментарі
Рекомендуємо
Юрій Руденко
5
Місто: Кривий Ріг
Ціна від
2 500 грн
Юрій Поляруш
7
Місто: Вінниця
Ціна від
3 000 грн
Сергій Сиволоб
1
Місто: Дніпро
Ціна від
2 000 грн
Сергій Зайченко
2
Місто: Одеса
Ціна від
3 000 грн
Роман Нечипоренко
2
Місто: Чернівці
Ціна від
2 000 грн